PROGRAM KONFERENCJI

WYKŁADY
Łączące wiedzę teoretyczną z praktycznymi wskazówkami
dietoterapii diagnostyki suplementacji probiotykoterapii

BLOK I: DIETOTERAPIA, PROBIOTYKOTERAPIA I SUPLEMENTACJA

dr n. med.
Dominika Gier
 

1

Wszystko co musisz wiedzieć o hormonach w PCOS – jak zaplanować celowaną dietoterapię, suplementację oraz najczęstsze pytania pacjentek gabinetu dietetyka

Zespół policystycznych jajników (PCOS) stanowi najczęściej diagnozowane wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym zaburzenie endokrynne, któremu często towarzyszy insulinooporność (IR) oraz zaburzenia poziomu androgenów, lipidowymi oraz nadciśnienie tętnicze.

Podczas tego wykładu:

  • Dowiesz się jak uregulować poziom testosteronu, estrogenów i SGHB w PCOS poprzez odpowiednią dietoterapię.
  • Wyjaśnimy jak insulina wpływa na poziomy androgenów, jak inozytole mogą pomóc w odzyskaniu równowagi hormonalnej.
  • Dowiesz się co wpływa na poziom hormonu anty-mullerowskiego (AMH) i jak w praktyce możemy poprawiać jakość komórek jajowych poprzez odpowiednie interwencje terapeutyczne
  • Przeanalizujemy, czy eliminacja nabiału w PCOS ma uzasadnienie naukowe i jak może pomóc w leczeniu zespołu policystycznych jajników.
  • Dowiesz się jak fitoestrogeny sojowe wpływają na gospodarkę hormonalną kobiet z PCOS.
  • Wyjaśnimy, dlaczego kobiety z zespołem policystycznych jajników mogą odczuwać większy głód, nawet po posiłku i co na to zaradzić.
  • Poznasz aktualne wytyczne jak powinna wyglądać podaż makro- i mikroskładników w diecie, przy konkretnych objawach towarzyszących PCOS.
  • Zdobędziesz praktyczne wskazówki dotyczące suplementacji witamin i składników aktywnych – pokażemy Ci jak dobrać odpowiednią dawkę do odchyleń w wynikach badań laboratoryjnych?

Otrzymasz narzędzia: Źródła składników odżywczych wspierających leczenie PCOS, Normy i odchylenia parametrów laboratoryjnych przydatnych w PCOS, Lista wskazówek dla pacjentek – przygotowanie do badań

 

dr hab. n. med.
Sławomira Drzymała-Czyż

2

Jak dostosować metodę leczenia Zespołu Jelita Drażliwego (IBS) u pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi, aby osiągnąć jak najlepsze wyniki?

Wielu pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) wiąże występowanie swoich dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego ze spożywaniem pokarmów. Nietolerancje pokarmowe słabo wchłanialnych wodorowęglanów powodują objawy zbliżone do tych, jakie zgłaszają pacjenci z IBS.

Podczas tego wykładu:

  • Poznasz aktualny algorytm postępowania u pacjentów z IBS, dzięki czemu bazując na najnowszej wiedzy, kompleksowo wesprzesz pacjentów chorujących na IBS.
  • Dowiesz się jak różnicować IBS z innymi schorzeniami, aby dobrać właściwą strategię dietoterapii i skutecznie pomóc pacjentowi wyleczyć przyczynę jego dolegliwości.
  • Zdobędziesz praktyczne wskazówki, dzięki którym trafnie zidentyfikujesz które produkty wyzwalają objawy IBS u Twojego pacjenta.
  • Poznasz skuteczne strategie postępowania z pacjentami z nietolerancjami laktozy, sorbitolu, fruktozy współwystępującymi z IBS.
  • Dowiesz się jak różnicować postępowanie dietetyczne i suplementacyjne w zależności od rodzaju IBS, aby zmaksymalizować skuteczność dietoterapii.
  • Zdobędziesz najaktualniejszą wiedzę na temat zastosowania probiotyków, prebiotyków oraz synbiotyków stosowanych w IBS – dowiesz się jak dobrać odpowiedni preparat do dolegliwości pacjenta, bazując na dokładnym wywiadzie i wynikach badań laboratoryjnych
  • Otrzymasz wiedzę na temat skutecznych metod łagodzenia objawów IBS u pacjentów, z zastosowaniem substancji bioaktywnych

Otrzymasz narzędzia: Schemat dzienniczka żywieniowego dla osób z IBS, Lista zamienników produktów eliminowanych w diecie lowFODMAP

 

mgr
Klara Głaz

3

Znaczenie selenu w chorobach tarczycy - niebezpieczeństwa i wskazówki praktyczne.

Dla wielu osób pozyskanie wystarczającej ilości pierwiastka śladowego, którym jest selen, może być nie lada wyzwaniem. Ucierpieć na tym może nie tylko nasz układ odpornościowy, ale także tarczyca, która jest głównym „magazynem” tego składnika w organizmie. Zależność pomiędzy jego optymalnym poziomem w organizmie, a uzyskiwanym wsparciem może w istotny sposób wpłynąć nie tylko na obserwowane wyniki, ale także jakość życia pacjentów. Selen zajmuje coraz więcej uwagi specjalistów różnych dziedzin, w tym także endokrynologów i dietetyków, którzy chcą uzyskać pełniejsze wsparcie swoich pacjentów.

Podczas wykładu dowiesz się:

  • Jakie korzyści można uzyskać utrzymując prawidłowy poziom tego składnika na podstawie najnowszych publikacji z zakresu wsparcia funkcjonowania tarczycy?
  • Dlaczego selen jest niezbędnym składnikiem mineralnym, i dlaczego jego rola w organizmie nie może być zastąpiona innymi składnikami?
  • Czy przeciętna dieta w wystarczającym stopniu jest zasobna w selen? Kto i kiedy w największym stopniu może zyskać na suplementacji oraz kto jest w większym stopniu narażony i dlaczego?
  • W jaki sposób w optymalny sposób uzupełniać poziom selenu. Jak dobrać odpowiednią dawkę oraz formę jego przyjmowania?
 

Agnieszka Karolczak-Tomkiewicz

4

Jak właściwie rozpoznać i skutecznie wyeliminować stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny może dotyczyć każdego z nas. Choć o zaburzeniu równowagi pomiędzy liczbą szkodliwych, wolnych rodników a przeciwutleniaczy mówi się już stosunkowo wiele, to wciąż poznajemy jego kolejne związki z wieloma chorobami, w tym także autoimmunizacyjnymi. Wpływ stresu oksydacyjnego na zdrowie człowieka jest niezwykle silny, natomiast objawy i symptomy często mogą być mylone z innymi schorzeniami. Jak zatem właściwie diagnozować występowanie tego problemu oraz jak mu zapobiegać oraz skutecznie wyeliminować?

Podczas wykładu:

  • Poznasz mechanizm działania stresu oksydacyjnego i dowiesz się jaki wpływ wywiera on na organizm człowieka?
  • Zapoznasz się z symptomami jakie świadczą o występowaniu stresu oksydacyjnego oraz skorelowanymi z nim jednostkami chorobowymi ze szczególnym uwzględnieniem schorzeń autoimmunizacyjnych.
  • Poznasz markery stresu oksydacyjnego, które pomogą obrać właściwą ścieżkę postępowania terapeutycznego.
  • Zapoznasz się także z wpływem telomerów na podział komórkowy, wiek biologiczny oraz potencjał do występowania chorób.
  • Zyskasz wiedzę na temat skutecznych interwencji, które pomogą wyeliminować stres oksydacyjny.
  • Dowiesz się jak radzić sobie z niedoborami antyoksydantów.
  • Wyjaśnimy co warunkuje sukces terapii pacjentów ze stresem oksydacyjnym - poznasz wskazane wzorce i zalecenia żywieniowe, zmiany stylu życia oraz suplementacji.
  • Ponadto dowiesz się także czy kobieta w ciąży może mieć wpływ na predyspozycje dziecka do występowanie stresu oksydacyjnego oraz czy wysiłek fizyczny chroni nas od stresu oksydacyjnego czy wręcz przeciwnie, przyczynia się do jego występowania.

Materiały: Otrzymasz listę produktów spożywczych o wysokim indeksie skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), informującej o zawartości przeciwutleniaczy, które słyną z funkcji pochłaniania wolnych rodników i wspomagania procesów obronnych komórek organizmu.

 

BLOK II: EDUKACJA ŻYWIENIOWA

Prof. dr hab.
Artur Mamcarz

5

Skuteczna dietoterapia i edukacja pacjenta z zespołem metabolicznym – kompleksowa interwencja jako warunek sukcesu terapii

Ocenia się, że wśród dorosłych mieszkańców krajów rozwiniętych 20–25% osób w średnim wieku spełnia kryteria diagnostyczne zespołu metabolicznego. Oprócz wprowadzenia prawidłowej diety, do zadań specjalistów należą także edukacja dietetyczna i motywacja pacjenta do wprowadzenia koniecznych zmian w stylu życia.

Podczas tego wykładu:

  • Dowiesz się jakie są przyczyny zespołu metabolicznego w świetle najnowszych badań
  • Zdobędziesz praktyczną wiedzę jak interpretować istotne badania laboratoryjne (biochemiczne, hormonalne) u pacjenta z zespołem metabolicznym, aby lepiej dostosować interwencję żywieniową?
  • Podpowiemy Ci czym kierować się w wyborze modelu żywieniowego u pacjenta z zespołem metabolicznym, aby dietoterapia była skuteczna
  • Pokażemy Ci jak prezentować pacjentom zasady zdrowego odżywiania i leczenia zespołu X, aby chcieli je naprawdę stosować
  • Poznasz wskazówki, dzięki którym wzmocnisz odpowiedzialność pacjenta za efektywność dietoterapii, aby była skuteczna i otrzymasz narzędzia wspierające przestrzeganie zaleceń żywieniowych i edukację pacjenta
  • Pokażemy na konkretnych przykładach jak formułować zrozumiałe, przejrzyste zalecenia żywieniowe w praktyce.

Otrzymasz narzędzia: Infografika z wytycznymi żywieniowymi dla pacjentów, Karta monitorowania postępów leczenia, Tabela norm parametrów biochemicznych i interpretacji wyników w zespole metabolicznym

 

mgr
Daria Kotek

mgr
Zuzanna Przewoźny

6

Jak zwiększyć skuteczność w osiąganiu celów terapeutycznych w insulinooporności – edukacja pacjenta w praktyce dietetyka

Wbrew pozorom leczenie insulinooporności nie należy do najtrudniejszych, ale jego efekty są mocno skorelowane od wiedzy i wytrwałości pacjenta oraz uwzględnienia przez dietetyka współwystępujących zaburzeń.

Podczas tego wykładu:

  • Dowiedz się, jak wyciągać właściwe, istotne z perspektywy dietetyka, wnioski z badań laboratoryjnych pacjentów z insulinoopornością.
  • Przeanalizujemy, który indeks - glikemiczny czy insulinowy – przekłada się na lepsze wyniki u pacjentów z IO?
  • Dowiesz się na co zwracać uwagę pacjenta podczas komponowania posiłków i otrzymasz narzędzia wspierające ich prawidłowe bilansowanie.
  • Poznasz wskazówki dotyczące dostosowywania diety w IO do rytmu biologicznego.
  • Dowiesz się, czy kolejność spożywania produktów w trakcie posiłku ma wpływ na poziom glikemii oraz w jakich przypadkach pacjentów sprawdzą się śniadania białkowo-tłuszczowe?
  • Poznasz najnowsze doniesienia o wpływie mikrobioty na insulinooporność – przedstawimy 3 mechanizmy, na drodze których mikrobiota może utrudniać leczenie IO oraz praktyczne wskazówki dietoterapii i probiotykoterapii ukierunkowane na leczenie dysbiozy
  • Podpowiemy jak zapobiegać pojawieniom się skutkom ubocznym w przypadku pacjentów stosujących metforminę, w tym niedoborom konkretnych składników odżywczych. Przedstawimy Ci konkretne wskazówki dietetyczne i suplementacyjne dla insulinoopornych.

Otrzymasz narzędzia: Tabele produktów z niskim indeksem glikemicznym i insulinowym, Wskazówki obniżania ładunku glikemicznego posiłków, Planer zdrowych nawyków, Lista szczepów probiotycznych wspierających IO

 

dr inż.
Katarzyna Okręglicka

7

Czy niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne? Słodziki w świetle aktualnych danych naukowych.

Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość i cukrzycę, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę ograniczyć spożycie energii. Jedną z dróg do celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).

Podczas tego wykładu:

  • Czym aspartam i acesulfam K zasłużyły na złą sławę? Fakty i mity na temat skutków spożywania w świetle aktualnych danych naukowych.
  • Metabolizowanie niskokalorycznych substancji słodzących w organizmie - na jakie metabolity rozkładają się poszczególne substancje słodzące i czy mogą być one toksyczne?
  • Bezpieczne dawki poszczególnych substancji słodzących – na czym polega procedura ustalania ADI (wielkości akceptowalnego dziennego spożycia).
  • Kontrowersje wokół wpływu słodzików na mikrobiotę – jaki jest ich faktyczny wpływ na populacje bakterii jelitowych? Jak słodziki wpływają na bakterie oraz ich interakcje z nabłonkiem jelitowym? Analiza nowych doniesień.
  • Analiza korzyści stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w diecie świetle doniesień naukowych
 

BLOK III: PSYCHODIETETYKA I NEURODIETETYKA

Dr n. med.
Magdalena Cubała-Kucharska

8

Mózg pod presją – oś jelitowo-mózgowa z perspektywy medycznej

aburzenia osi mózgowo-jelitowej i oddziaływanie zmian mikrobioty, stanów zapalnych w jelicie oraz alergii i nietolerancji na funkcje poznawcze, koordynację i zmiany neuroprzekaźników w mózgu to obecnie jeden z najszerzej dyskutowanych tematów w medycynie.

Z tego wykładu dowiesz się:

  • jak metabolity mikrobioty jelitowej, takie jak kwas mlekowy, amoniak, oraz inne kwasy organiczne oddziaływują na mózg bezpośrednio i za pośrednictwem krążenia wątrobowo-jelitowego
  • jak neuroprzekaźniki, w tym katecholaminy, serotonina, dopamina regulują nastrój oraz odgrywają rolę w fizjologii jelit i ich potencjalną rolę w patofizjologii przewodu pokarmowego i ośrodkowego układu nerwowego
  • jakie znaczenie dla metabolizmu energetycznego i masy ciała pacjenta mają hormony syntetyzowane w przewodzie pokarmowym, takie grelina, PYY, GLP-1, zależny od glukozy polipeptyd insulinotropowy (GIP) i CCK
  • jaką rolę pełni nerw błędny i jego napięcie w dwukierunkowej komunikacji na osi mikrobiota-jelito-mózg i jak przewlekły stres może mieć wpływ na zarówno na stan mikrobiomu jak i na pracę jelit.
  • jak stany zapalnie jelit i wywołane przez nie zaburzenia połączeń ścisłych (tight junction) powodują odpowiedź zapalną w mózgu indukując zachowania chorobowe.

Otrzymasz narzędzia: Wskazówki diagnostyki funkcjonowania osi – mózgowo jelitowej, Wytyczne diety, suplementacji i zmiany stylu życia w celu modyfikacji pracy jelit jak i funkcjonowania mózgu. Przykłady praktyczne.

 

mgr
Karolina Gruszecka

9

Gdy pacjent nie trzyma się zaleceń – skuteczne strategie psychodietetyczne zwiększające realizację zaleceń żywieniowych

Praca z pacjentem niezmotywowanym lub z pacjentem z tzw. słomianym zapałem jest jedną z największych bolączek specjalistów żywienia. Nowoczesne podejście do pracy z pacjentem zakłada, że nie ma osób niezmotywowanych i że sztuka prowadzenia rozmowy z pacjentem polega na umiejętnym wydobyciu indywidualnej, wewnętrznej motywacji danej osoby.

Podczas tego wykładu:

  • Dowiesz się, jak formułować zalecenia dla pacjentów, w sposób zwiększający szansę ich wdrożenia w życie, dzięki czemu zwiększysz skuteczność swoich interwencji terapeutycznych
  • Poznasz wskazówki praktyczne, dotyczące dopasowywania metody pracy z pacjentem do poziomu jego motywacji oraz metody wzmacniania motywacji pacjenta w trakcie współpracy terapeutycznej
  • Dowiesz się jak pracować z pacjentem, kiedy jego emocje utrudniają realizację zaleceń i nie radzi sobie z pokusami żywieniowymi
  • Otrzymasz wiedzę na temat konkretnych metod wzmacniania poczucia skuteczności u pacjentów w procesie zmiany nawyków, w oparciu o praktyczne doświadczenia z gabinetu psychodietetyka
  • Zdobędziesz popartą naukowo wiedzę o tym w jaki sposób postępować z pacjentami, którzy naprzemiennie ograniczają się i objadają, będąc „całe życie na diecie”?

Otrzymasz narzędzia: Karta pracy „Wzmacnianie samoregulacji”, Karta pracy „Implementacja intencji”

WARSZTATY PRAKTYCZNE
Podczas praktycznych warsztatów specjaliści dietetyki przeprowadzą na żywo wizyty z prawdziwymi pacjentami oraz omówią szczegółowo postępowanie w trudnych przypadkach pacjentów z gabinetu dietetyka. Podczas warsztatu otrzymasz cenne wskazówki i wiedzę, którą bez problemu przełożysz na swoją pracę z pacjentami.

mgr
Monika Gackowska

1

Przywracanie neurorównowagi – jak skutecznie wspierać zdolności poznawcze i sprawność umysłową poprzez dietę i suplementację?

Związek diety z funkcjonowaniem naszego układu nerwowego nie podlega wątpliwościom. Istnieje wiele substancji odżywczych, które mają ogromny wpływ na to, jak efektywnie funkcjonują komórki naszego mózgu i neurony zlokalizowane w całym ciele. Znajomość fizjologii człowieka pozwala lepiej zrozumieć, które składniki diety są niezbędne do generowania impulsów nerwowych i ich efektywnego przetwarzania.

  • Niesforny mózg czy brak odżywienia? Jak niedobory pokarmowe przekładają się na funkcjonowanie układu nerwowego?
  • Czy “mgła mózgowa” istnieje? Jak poprzez dietoterapię i suplementację poprawić sprawność umysłu i zwiększyć funkcje poznawcze – zastosowanie witamin, kwasów tłuszczowych i nukleotydów dietetycznych w praktyce.
  • Jak zwiększyć swoją ochronę przed wolnymi rodnikami i wspomagać redukcję stanów zapalnych poprzez dietę i suplementację?
  • Jak wspomóc układ nerwowy w szybkiej regeneracji po COVID-19 poprzez wsparcie procesu tworzenia nowych komórek? Składowe postępowania żywieniowo-suplementacyjnego.
  • Co robić, aby uchronić mózg przed neurodegeneracją? Menu dla neuronów – praktyczne wskazówki żywieniowe w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.
  • Case study: 30 - letnia pacjentka z chorobą Hashimoto, nasilonymi objawami ze strony układu nerwowego (pamięć, koncentracja, zmęczenie) po przechorowaniu COVID - 19.
 

dr n. med.
Angelika Kargulewicz

2

Jak w praktyce przeprowadzić wywiad, zaplanować dietoterapię i edukację żywieniową u pacjenta z przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO)?

SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth), czyli przerost bakteryjny w jelicie cienkim to dokuczliwe dla pacjentów zaburzenie funkcjonowania zaburzenia przewodu pokarmowego, w których dochodzi do nadmiernego namnażania się mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

  • Jak wygląda diagnostyka SIBO– przebieg testu oddechowego wodorowego w gabinecie dietetyka, jego zalety i ograniczenia.
  • Jakie objawy i dolegliwości towarzyszą pacjentom z SIBO i jak im zaradzić? Pytania, które warto zadać pacjentowi podczas wywiadu żywieniowo-zdrowotnego.
  • Jakie pokarmy w SIBO należy ograniczyć? Dieta elementarna vs. Dieta lowFODMAP – którą strategię wybrać, by skutecznie ograniczyć fermentację mikroorganizmów?
  • Jak zminimalizować ryzyko niedoborów przy eliminacji produktów, aby nie narażać pacjenta na negatywne konsekwencje zdrowotne? Czy suplementacja diety (w tym terapia probiotyczna) ma zastosowanie w terapii SIBO ?
  • Praca z pacjentem NA ŻYWO! - przypadek kobiety z SIBO, po przebytej dietoterapii z wykorzystaniem protokołu low-FODMAP.
 

Dr n. o zdr. Wanda Baltaza

3

Dieta przyszłej mamy - co jest istotne? Realizacja zapotrzebowania na składniki pokarmowe podczas przygotowań i w trakcie ciąży, w praktyce 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dieta stosowana przed koncepcją oraz w trakcie ciąży powinna zapewnić jak najlepsze warunki dla rozwoju płodu. Jednak stosunkowo często zdarza się, że jest ona niewystarczająca dla pokrycia zapotrzebowania kobiety, co może być związane z indywidualną zdolnością organizmu do wchłaniania i metabolizowania substancji odżywczych. Niedobory żywieniowe mogą prowadzić do występowania powikłań ciąży, dlatego tak istotne jest, abyś jako dietoterapeuta dysponował usystematyzowaną, rzetelną i wolną od mitów wiedzą na temat prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i w okresie prekoncepcji. 

  • Czego unikać, a o co należy zadbać prowadząc dietetycznie pacjentkę przygotowującą się do ciąży – czynniki żywieniowe  wpływające na płodność?
  • Jak powinna być skomponowana dieta mamy w ciąży? Jaka suplementacja jest wskazana przed i w czasie ciąży?
  • Programowanie metaboliczne (żywieniowe) w praktyce - znaczenie żywienia w okresie prekoncepcyjnym dla programowania metabolicznego płodu
  • Energia, makroskładniki, witaminy i składniki mineralne – konsekwencje ich niedoboru lub nadmiaru w ciąży
  • Efekty „programowania żywieniowego” - jak dieta w ciąży wpływa na zdrowie i rozwój dziecka?
  • Case study: Postępowanie dietetyczne z 37-letnią pacjentką przygotowującą się do ciąży, z rodzinnym obciążeniem chorobami metabolicznymi
 

GOŚĆ SPECJALNY

Prof. dr hab.

Wojciech Cichy

ORGANIZATOR:
Forum Media Sp. z o.o.
ul. Polska 13
60-595 Poznań
REGON: 631046924
NIP: 781-15-51-223

100% merytoryki i praktyki – wskazujemy skuteczne zalecenia dietetyczne, omawiamy strategie terapeutyczne i metody leczenia, wykorzystywane przez specjalistów i ekspertów branży dietetycznej i medycznej – omawiamy metody tylko potwierdzone w praktyce, które rzeczywiście pojawiają się w gabinetach specjalistów. Podczas naszych wydarzeń prowadzimy praktyczne wykłady z ekspertami, dotyczące aktualnych problemów terapeutycznych, ich profilaktyki i leczenia, dzięki temu podejmujemy tylko najważniejsze dla Państwa zagadnienia. Stawiamy na wykładowców z wiedzą merytoryczną i doświadczeniem. Wyselekcjonowane grono prelegentów, za którymi stoją konkretne sukcesy terapeutyczne, podzieli się swoim doświadczeniem i wskazuje rozwiązania, które stosują w codziennej praktyce zawodowej. Dzięki unikalnej i praktycznej formule łączącej merytoryczne wykłady z praktycznymi warsztatami będziesz potrafił zastosować wiedzę pozyskaną podczas naszego wydarzenia w codziennym życiu i praktyce zawodowej.