Certyfikowana Konferencja Warsztatowa
Food Forum Case Studies

Nowoczesna dietoterapia otyłości
i rola mikrobioty jelitowej we wsparciu leczenia chorób współistniejących

WYKŁADY EKSPERCKIE, STUDIUM PRZYPADKÓW I WARSZTATY PRAKTYCZNE
28 września 2024, Hotel Novotel Warszawa Airport
PROMOCJA ZAKOŃCZY SIĘ:
0dni
0godz.
0min.
0sek.
Dołącz do nas i na żywo wraz z ekspertami poznaj nowe horyzonty leczenia w dietoterapii otyłości i chorób współistniejących oraz opracuj specjalistyczne plany dietetyczne oparte na najnowszych trendach i sprawdzonych praktykach w dziedzinie żywienia i dietetyki!

Tylko podczas konferencji warsztatowej:

 
  • Otrzymasz niezbędne w pracy dietetyka narzędzia i wskazówki od ekspertów dietoterapii oraz zapoznasz się z ich perspektywą leczenia chorób dietozależnych.
  • Wspólnie z prelegentami ułożysz plany dietetyczne dla pacjentów z chorobami współistniejącymi, które potem wykorzystasz w swoim gabinecie.
  • Wykonując praktyczne ćwiczenia i analizując studia przypadków oraz układając strategie żywieniowe na kartach pracy, rozwiniesz swoje umiejętności – nauczysz się na prawdziwych przypadkach, jak postępować w trudnych sytuacjach klinicznych, kiedy zalecenia wzajemnie się wykluczają lub są trudne w realizacji.
  • Otrzymasz odpowiedzi, jak skonstruować długofalowy plan dietetyczny dla pacjentów zmagających się z otyłością i chorobami współistniejącymi, m. in. z SIBO, IBS, MALFD, cukrzycą typu 2, insulinoopornością, schorzeniami układu ruchu oraz dla pacjentów po zabiegach bariatrycznych.

Program konferencji warsztatowej skupia się na wszystkich istotnych aspektach dietoterapii:

diagnostyce
diecie
suplementacji
probiotykoterapii
długofalowych planach terapii i ewaluacji rezultatów dietoterapii

Podczas konferencji czekają na Ciebie:

Warsztaty oparte na konkretnych case-studies analizowanych na żywo przez eksperta
Merytoryczne prelekcje zakończone sesją Q&A
Praktyczne narzędzia do wykorzystania w codziennej pracy:
  • Workbook
  • e-Booklet
  • oraz NOWOŚĆ! Casebook Extra zawierający kompleksowo opisane przypadki pacjentów gabinetu dietetycznego!

Prelegenci

prof. dr hab. n. med.
Tomasz Banasiewicz
specjalista chirurgii ogólnej
dr
Maria Brzegowy
dietetyk, specjalista żywienia klinicznego
dr n. med.
Angelika Kargulewicz
dietetyk kliniczny
dr inż.
Katarzyna Olszewska
dietetyk kliniczny
prof.
Paweł Bogdański
specjalista chorób wewnętrznych i hipertensjologii
Katarzyna Błażejewski-Stuhr
dietetyk kliniczny
Emilia Cesarek-Ejzemberg
magister dietetyki klinicznej

PROGRAM KONFERENCJI

Warsztat praktyczny z kartą pracy

Angelika Kargulewicz

1

Przygotowanie do dietoterapii przerostów mikrobioty jelitowej: SIBO, SIFO, IMO

  • Jak identyfikować objawy i radzić sobie z trudnościami w diagnozie SIBO, SIFO i IMO?
  • Modele dietoterapii stosowanych w przerostach bakteryjnych, grzybiczych oraz metanogenów.
  • Dobór odpowiednich suplementów wspomagających terapię przerostów.
  • Probiotyki a SIBO - korzyści i ograniczenia oraz wpływ na jelita.
  • Studium przypadków: analiza i interpretacja przypadków klinicznych, omówienie strategii żywieniowych w różnych scenariuszach.
 
Wykład

prof. Paweł Bogdański 

2

Nowoczesna farmakoterapia otyłości: aktualności z 2024 roku

  • Wprowadzenie do wyzwań związanych z otyłością – krótka charakteryzacja obecnego stanu problemu otyłości w Polsce i na świecie.
  • Przegląd głównych komplikacji zdrowotnych związanych z otyłością i ich wpływu na choroby współistniejące.
  • Przedstawienie najnowszych farmaceutyków dostępnych na rynku w 2024 roku w kontekście leczenia otyłości.
  • Omówienie mechanizmów działania, skuteczności i ewentualnych skutków ubocznych nowych leków.
  • Analiza tendencji w kierunku personalizacji farmakoterapii otyłości, uwzględniając indywidualne cechy pacjentów.
  • Przedstawienie badań nad biomarkerami, genetycznymi predyspozycjami i innymi czynnikami wpływającymi na skuteczność leczenia.
  • Omówienie roli farmakoterapii jako uzupełnienia dla działań dietetycznych w leczeniu otyłości.
  • Przykłady synergii między lekami a programami dietetycznymi w osiąganiu trwałej utraty wagi.
 
Wykład

prof. Tomasz Banasiewicz 

3

Wpływ probiotyków na rehabilitację i gojenie się ran po zabiegach chirurgicznych: nowoczesne trendy

  • Przegląd aktualnych badań i dowodów naukowych na temat wpływu mikrobioty jelitowej na proces gojenia ran i rehabilitacji po operacjach chirurgicznych.
  • Omówienie roli mikrobioty w regulacji procesów immunologicznych, metabolicznych i zapalnych, ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów po operacjach związanych z otyłością m. in. po resekcji jelita grubego.
  • Analiza badań klinicznych, które potwierdzają pozytywny wpływ probiotyków na skrócenie czasu rekonwalescencji, zmniejszenie ryzyka infekcji oraz poprawę tolerancji pokarmowej.
  • Przedstawienie kryteriów doboru odpowiednich probiotyków, uwzględniając różne rodzaje operacji i schorzenia towarzyszące otyłości: cukrzyca, insulinooporność, zespoły złego wchłaniania.
  • Omówienie roli statusu odżywienia na proces rehabilitacji i gojenie się ran.
 
Wykład

dr inż. Katarzyna Olszewska

4

Praktyczne zalecenia w probiotykoterapii zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz przy obecnej nadwrażliwości na aminy biogenne

  • Charakterystyka osi mózg-jelita-mikrobiota oraz powiązanie stanu mikrobioty jelitowej z zaburzeniami żołądka i jelit.
  • Postępowanie żywieniowe w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych takich jak: refluks, helicobacter pylori , IBS, swoiste zapalenia jelita grubego, choroba uchyłkowa jelita grubego.
  • Probiotykoterapia celowana jako element terapii zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
  • Dietoterapia w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych przy obecnych nadwrażliwościach na aminy biogenne. Postępowanie żywieniowe z pacjentem nietolerującym histaminę.
 
Wykład

dr Maria Brzegowy

5

Plateau po przeprowadzonym zabiegu bariatrycznym - dlaczego waga stoi

  • Wyjaśnienie pojęcia plateau jako częste zjawisko zatrzymania spadku wagi po operacjach bariatrycznych, które może wystąpić po początkowym okresie szybkiej utraty wagi.
  • Omówienie fizjologicznych przyczyn plateau takich jak: zmniejszenie metabolizmu spoczynkowego, adaptacja organizmu do zmniejszonej kaloryczności diety czy zmniejszenie aktywności fizycznej.
  • Znaczenie przestrzegania diety i stylu życia po zabiegach bariatrycznych w celu uniknięcia efektu plateau oraz osiągnięcia długoterminowego sukcesu w utrzymaniu utraconej wagi.
  • Wskazówki dotyczące monitorowania postępu po zabiegu bariatrycznym, w tym regularne kontrole lekarskie, pomiar masy ciała, analiza dietetyczna i aktywności fizycznej oraz dostosowywanie planu leczenia w przypadku zatrzymania spadku wagi.
  • Znaczenie wsparcia psychologicznego dla pacjentów doświadczających plateau po zabiegach bariatrycznych.
 
Wykład

Prelegenta potwierdzimy wkrótce

6

Zaburzenia płodności u kobiet- praca nad pacjentką z otyłością w wieku reprodukcyjnym

  • Z uwzględnieniem jednostek chorobowych takich jak: PCOS, zaburzenia przysadkowo, hiperproktynemia, polimorfizmy genetyczne
 
Wykład

Prelegenta potwierdzimy wkrótce

7

Dietoterapia i probiotykoterapia MALFD współistniejącej z nadwagą i insulinoopornością – większy nacisk na insulinooporność

 
Wykład

Prelegenta potwierdzimy wkrótce

8

Suplementacja w leczeniu otyłości oraz profilaktyce chorób zwyrodnieniowych stawów

  • Wpływ otyłości na stawy: najczęstsze choroby zwyrodnieniowe stawów oraz ich czynniki ryzyka?
  • Suplementacja w leczenia otyłości oraz profilaktyce chorób zwyrodnieniowych stawów: najważniejsze składniki suplementów wraz ze wskazaniem ich właściwości leczniczych.
  • Jak suplementacja może być integrowana z innymi strategiami leczenia otyłości, takimi jak dieta, aktywność fizyczna i terapia zachowawcza?
  • Perspektywy dotyczące suplementacji w leczeniu otyłości oraz profilaktyce chorób zwyrodnieniowych stawów: nowe kierunki badań?
 
Wykład

Emilia Cesarek-Ejzemberg

9

Dieta ketogenna – gdzie leży prawda? Najnowsze doniesienia, modele i role w wybranych jednostkach chorobowych.

  • Czy dieta ketogenna odchudza? Relacja pomiędzy ujemnym stanem ketozy a deficytem kalorycznym.
  • Dieta ketogenna i jej skuteczności w procesie utraty masy ciała lub względem diety konwencjonalnej lub niskotłuszczowej.
  • Śródziemnomorska dieta ketogeniczna: wady, zalety oraz analiza porównawcza z tradycyjną dietą ketogeniczną.
  • Ketoza żywieniowa w leczeniu chorób towarzyszących otyłości: cukrzycy typu 2, insulinooporności, nadciśnieniu tętniczym.
  • Dieta ketogenna a podwyższony lipidogram: czy długotrwałe przebywanie w ujemnym stanie ketozy jest zdrowe dla organizmu?
 
Wykład

Katarzyna Błażejewski-Stuhr

10

Temat prelekcji ujawnimy wkrótce!

PRAKTYCZNE NARZĘDZIA W TWOICH RĘKACH!

Dla Ciebie i Twoich Pacjentów przygotowaliśmy narzędzia dietetyczne:
1. Workbook, który wykorzystasz w pracy z pacjentem:
Szczegółowe opisy jednostek chorobowych
Checklisty pytań do wywiadu żywieniowo-zdrowotnego, przy konkretnym zaburzeniu
Scenariusze rozmów z pacjentami, dla skutecznej komunikacji
Schematy postępowania w konkretnych jednostkach chorobowych
2. e-Booklet, który możesz wysłać mailowo swojemu pacjentowi:
Infografiki i materiały edukacyjne dla pacjentów
Lista zaleceń i przeciwwskazań w poszczególnych jednostkach chorobowych
Tabele produktów zalecanych, umiarkowanie zalecanych i niezalecanych
Przykładowy jadłospis z uwzględnieniem wskazań dla pacjenta
3. Casebook Extra, zawierający dokładne opisy przypadków i postępowania dietetycznego:
Wywiad żywieniowy z pacjentem
Lista wyników badań
Zalecenia dietetyczne i przykładowy jadłospis
Wskazówki dla dietetyka
4. Karty pracy do każdego warsztatu:
Praca na case studies
Praktyczne zadania do wykonania
Układanie planów żywieniowych i zaleceń suplementacji
Możliwość konsultacji odpowiedzi z ekspertami

Jako uczestnik tej Konferencji:

Rozwiążesz pod okiem ekspertów najtrudniejsze przypadki dietetyczne

Poprzez warsztaty, studia przypadków i praktyczne ćwiczenia, będziesz miał możliwość bezpośredniego stosowania zdobytej wiedzy w praktyce. Nauczysz się technik diagnozowania, planowania terapii żywieniowej i dostosowywania jej do indywidualnych potrzeb pacjentów.

Zaktualizujesz wiedzę i udoskonalisz swoją praktykę

Konferencja zapewni Ci aktualizację wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, dostarczy nowych narzędzi i technik, które zastosujesz w swoim gabinecie. Jako uczestnik będziesz miał szansę poszerzyć swoje umiejętności i podnieść jakość świadczonych usług dietetycznych.

Zmotywujesz się i zainspirujesz

Konferencja ma na celu dostarczenie uczestnikom inspiracji i motywacji do dalszego rozwoju zawodowego. Poprzez prezentację sukcesów i studiów przypadków, jako uczestnik zyskasz dodatkową motywację do podejmowania trudnych wyzwań w swojej praktyce i osiągania lepszych wyników terapeutycznych.

Zdobędziesz certyfikat

Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia konferencji, który potwierdzi udział i zdobytą wiedzę. Jest to wartościowe wyróżnienie, które może być dodatkowym atutem w Twojej karierze zawodowej.

Otrzymasz materiały szkoleniowe

Uczestnicy otrzymają dostęp do materiałów szkoleniowych, prezentacji i innych zasobów, które mogą wykorzystać jako wsparcie w swojej praktyce zawodowej.

Świeże zioła

Nasze sale konferencyjne ozdabiamy świeżymi ziołami, które po konferencji możesz śmiało zabrać do domu.

WEŹ UDZIAŁ

Ostatnie dni na zapisy, dołącz do nas stacjonarnie lub online »
0dni
0godz.
0min.
0sek.
BILET NA KONFERENCJĘ
STACJONARNĄ BASIC
  • udział w wykładach i warsztatach
  • drukowany Workbook i Casebook Extra
  • e-Booklet
  zł netto (  zł brutto)
  zł netto (  zł brutto)
 
KUP BILET
BILET NA KONFERENCJĘ
STACJONARNĄ PREMIUM
  • udział w wykładach i warsztatach
  • drukowany Workbook i Casebook Extra
  • e-Booklet
  • 2 kursy w prezencie
399,00 zł netto (490,77 zł brutto)
999,00 zł netto (1228,77 zł brutto)
Najniższa cena z 30 dni przed promocją: 999,00 zł netto
KUP BILET
BILET NA KONFERENCJĘ
ONLINE BASIC
  • udział w wykładach i warsztatach
  • e-Booklet
  zł netto (  zł brutto)
  zł netto (  zł brutto)
 
KUP BILET
BILET NA KONFERENCJĘ
ONLINE PREMIUM
  • udział w wykładach i warsztatach
  • e-Booklet
  • 2 kursy w prezencie
399,00 zł netto (367,77 zł brutto)
999,00 zł netto (1228,77 zł brutto)
Najniższa cena z 30 dni przed promocją: 999,00 zł netto
KUP BILET

Zobacz, jak było podczas poprzednich edycji

ZAUFAJ NASZEMU DOŚWIADCZENIU I WIEDZY

Nasza działalność przez lata rozwijała się podążając za trendami rynku oraz potrzebami klientów. Wydawane przez nas tytuły są cenione przez szerokie grono specjalistów. Wśród naszych czasopism i portali znajdziesz między innymi: Food Forum, Gastroenterologia, czy Forum Pediatrii Praktycznej.

Hotel Novotel Warszawa Airport
1 Sierpnia 1, 02-134 Warszawa

PARTNERZY

 

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

Jeśli na stronie nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie możesz się z nami skontaktować bezpośrednio.
Skontaktuj się z nami, a nasz zespół chętnie pomoże rozwiać Twoje wątpliwości.

KONTAKT MERYTORYCZNY

Julia Wójcicka
julia.wojcicka@forum-media.pl

KONTAKT DLA PARTNERÓW

Mariola Zmitrowicz
mariola.zmitrowicz@forum-media.pl
+48 607 563 894
Redaktor naczelna

KONTAKT DLA PARTNERÓW

Dominika Dickahrdt
dominika.dickahrdt@forum-media.pl
+48 502 237 926

BIURO OBSŁUGI KLIENTA
DO ZOBACZENIA NA KONFERENCJI!
ORGANIZATOR:
Forum Media Sp. z o.o.
ul. Polska 13
60-595 Poznań
REGON: 631046924
NIP: 781-15-51-223

BIURO OBSŁUGI KLIENTA
tel: 61 66 55 774
tel kom: 536 077 338

Godziny pracy:
pon. - pt. 08:00 - 16:00

100% merytoryki i praktyki – wskazujemy skuteczne zalecenia dietetyczne, omawiamy strategie terapeutyczne i metody leczenia, wykorzystywane przez specjalistów i ekspertów branży dietetycznej i medycznej – omawiamy metody tylko potwierdzone w praktyce, które rzeczywiście pojawiają się w gabinetach specjalistów.

Podczas naszych wydarzeń prowadzimy praktyczne wykłady z ekspertami, dotyczące aktualnych problemów terapeutycznych, ich profilaktyki i leczenia, dzięki temu podejmujemy tylko najważniejsze dla Państwa zagadnienia.

Stawiamy na wykładowców z wiedzą merytoryczną i doświadczeniem. Wyselekcjonowane grono prelegentów, za którymi stoją konkretne sukcesy terapeutyczne, podzieli się swoim doświadczeniem i wskazuje rozwiązania, które stosują w codziennej praktyce zawodowej.

Dzięki unikalnej i praktycznej formule łączącej merytoryczne wykłady z praktycznymi warsztatami będziesz potrafił zastosować wiedzę pozyskaną podczas naszego wydarzenia w codziennym życiu i praktyce zawodowej.