Certyfikowana Konferencja Warsztatowa
Food Forum Case Studies

Nowoczesna dietoterapia otyłości
i rola mikrobioty jelitowej we wsparciu leczenia chorób współistniejących

WYKŁADY EKSPERCKIE, STUDIUM PRZYPADKÓW I WARSZTATY PRAKTYCZNE
28 września 2024, Hotel Novotel Warszawa Airport
WYDARZENIE ROZPOCZNIE SIĘ:
0dni
0godz.
0min.
0sek.
Dołącz do nas i na żywo wraz z ekspertami poznaj nowe horyzonty leczenia w dietoterapii otyłości i chorób współistniejących oraz opracuj specjalistyczne plany dietetyczne oparte na najnowszych trendach i sprawdzonych praktykach w dziedzinie żywienia i dietetyki!

NOWOŚĆ: Konferencyjne wyzwanie! Case studies uczestników omawiane na żywo przez prelegentów podczas wydarzenia.

Podziel się z nami swoimi największymi wyzwaniami z gabinetu i wygraj m.in. publikację opisu przypadku na łamach czasopisma „Food Forum & Naturoterapia”, książki branżowe, bycie jednym z autorów ebooka dotyczącego case studies z gabinetu dietetyka.

Kup bilet już dziś i zanurz się w fascynujący świat dietetyki, dzieląc się swoimi przypadkami pacjentów i czerpiąc z doświadczeń innych profesjonalistów. To niepowtarzalna okazja, aby skonfrontować swoje strategie z opiniami ekspertów oraz zainspirować koleżanki i kolegów z branży. Uczestnictwo w naszym wydarzeniu pozwoli Ci również na analizowanie różnorodnych case studies, które pewnego dnia mogą pojawić się w Twoim gabinecie. Dołącz do nas i wzbogacaj swoją praktykę o nowe, wartościowe doświadczenia!

Prelegenci

prof. dr hab. n. med.
Tomasz Banasiewicz
specjalista chirurgii ogólnej
mgr
Karolina Gruszecka
Mgr dietetyki, psychodietetyczka, podcasterka, influencerka, edukatorka.
dr n. med.
Angelika Kargulewicz
dietetyk kliniczny
dr inż.
Katarzyna Olszewska
dietetyk kliniczny
prof. dr hab. n. med.
Paweł Bogdański
specjalista chorób wewnętrznych i hipertensjologii
mgr Katarzyna Błażejewska-Stuhr
dietetyk kliniczny
mgr Emilia Cesarek-Ejzemberg
magister dietetyki klinicznej
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki
mgr
Zuzanna Skonieczna
@dietetyka.plodnosci
Klara Głaz
Dietetyk
dr inż.
Katarzyna Okręglicka
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki
dr n. med.
Alina Niezgódka-Klósak
Dietetyk kliniczny

Program konferencji warsztatowej skupia się na wszystkich istotnych aspektach dietoterapii:

diagnostyce
diecie
suplementacji
probiotykoterapii
długofalowych planach terapii i ewaluacji rezultatów dietoterapii

PROGRAM KONFERENCJI

Warsztat praktyczny z kartą pracy

dr n. med. Angelika Kargulewicz

1

Przygotowanie do dietoterapii przerostów mikrobioty jelitowej: SIBO, SIFO, IMO

  • Jak identyfikować objawy i radzić sobie z trudnościami w diagnozie SIBO, SIFO i IMO?
  • Modele dietoterapii stosowanych w przerostach bakteryjnych, grzybiczych oraz metanogenów.
  • Dobór odpowiednich suplementów wspomagających terapię przerostów.
  • Probiotyki a SIBO - korzyści i ograniczenia oraz wpływ na jelita.
  • Studium przypadków: analiza i interpretacja przypadków klinicznych, omówienie strategii żywieniowych w różnych scenariuszach.
 
Wykład

prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański 

2

Nowoczesna farmakoterapia otyłości: aktualności z 2024 roku

  • Wprowadzenie do wyzwań związanych z otyłością – krótka charakteryzacja obecnego stanu problemu otyłości w Polsce i na świecie.
  • Przegląd głównych komplikacji zdrowotnych związanych z otyłością i ich wpływu na choroby współistniejące.
  • Przedstawienie najnowszych farmaceutyków dostępnych na rynku w 2024 roku w kontekście leczenia otyłości.
  • Omówienie mechanizmów działania, skuteczności i ewentualnych skutków ubocznych nowych leków.
  • Analiza tendencji w kierunku personalizacji farmakoterapii otyłości, uwzględniając indywidualne cechy pacjentów.
  • Przedstawienie badań nad biomarkerami, genetycznymi predyspozycjami i innymi czynnikami wpływającymi na skuteczność leczenia.
  • Omówienie roli farmakoterapii jako uzupełnienia dla działań dietetycznych w leczeniu otyłości.
  • Przykłady synergii między lekami a programami dietetycznymi w osiąganiu trwałej utraty wagi.
 
Wykład

prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz 

3

Wpływ probiotyków na rehabilitację i gojenie się ran po zabiegach chirurgicznych: nowoczesne trendy

  • Przegląd aktualnych badań i dowodów naukowych na temat wpływu mikrobioty jelitowej na proces gojenia ran i rehabilitacji po operacjach chirurgicznych.
  • Omówienie roli mikrobioty w regulacji procesów immunologicznych, metabolicznych i zapalnych, ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów po operacjach związanych z otyłością m. in. po resekcji jelita grubego.
  • Analiza badań klinicznych, które potwierdzają pozytywny wpływ probiotyków na skrócenie czasu rekonwalescencji, zmniejszenie ryzyka infekcji oraz poprawę tolerancji pokarmowej.
  • Przedstawienie kryteriów doboru odpowiednich probiotyków, uwzględniając różne rodzaje operacji i schorzenia towarzyszące otyłości: cukrzyca, insulinooporność, zespoły złego wchłaniania.
  • Omówienie roli statusu odżywienia na proces rehabilitacji i gojenie się ran.
 
Wykład

dr inż. Katarzyna Olszewska

4

Praktyczne zalecenia w probiotykoterapii zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz przy obecnej nadwrażliwości na aminy biogenne

  • Charakterystyka osi mózg-jelita-mikrobiota oraz powiązanie stanu mikrobioty jelitowej z zaburzeniami żołądka i jelit.
  • Postępowanie żywieniowe w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych takich jak: refluks, helicobacter pylori , IBS, nieswoiste zapalenia jelita grubego, choroba uchyłkowa jelita grubego.
  • Probiotykoterapia celowana jako element terapii zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
  • Dietoterapia w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych przy obecnych nadwrażliwościach na aminy biogenne. Postępowanie żywieniowe z pacjentem nietolerującym histaminę.
 
Wykład

mgr Zuzanna Skonieczna

5

Zaburzenia płodności u kobiet - praca nad pacjentką z otyłością w wieku reprodukcyjnym

  • Rola probiotyków w zachowaniu odpowiedniej mikrobioty.
  • Probiotyki doustne w pracy z pacjentkami o wybranych profilach m.in. w okresie przygotowania do ciąży oraz w ciąży (np. zaparcia w ciąży, infekcje intymne).
  • Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) oraz jego korelacja z otyłością oraz insulinoopornością.
  • Rola dietoterapii w przywróceniu regularnych miesiączek, spontanicznych owulacji oraz poprawie płodności u kobiet cierpiących na PCOS.
  • Rola dietoterapii w przywróceniu prawidłowego mikrobiomu jelit i pochwy.
 
Wykład

prof. dr hab. n. med.  Ewa Stachowska

6

Dietoterapia i probiotykoterapia MASLD współistniejącej z nadwagą i insulinoopornością

  • Charakterystyka MASLD oraz wyjaśnienie, dlaczego bardzo często współistnieje z nadwagą oraz insulinoopornością
  • Wskazania do dietoterapii MASLD ukierunkowanej na leczenie składowych zespołu metabolicznego, w tym redukcję masy ciała, insulinooporności i zaburzeń lipidowych
  • Dobór odpowiedniej probiotykoterapii w leczeniu i profilaktyce zaburzeń metabolicznych
  • Suplementacja pozytywnie wpływająca na metabolizm organizmu, redukująca zagrożenie wystąpienia jego zaburzeń oraz łagodząca ich ewentualne objawy i powikłania
 
Warsztat praktyczny z kartą pracy

mgr Karolina Gruszecka

7

Odzyskiwanie kontroli: psychodietetyka jako wsparcie w leczeniu otyłości

  • Związek między stanem emocjonalnym a dietą: jak rozpoznać, że pacjent ma niezdrową relację z jedzeniem?
  • Jak wspierać samoregulację pacjenta?
  • Co zamiast diety? Pomocne narzędzia do zmiany nawyków żywieniowych u pacjentów, którym ciężko trzymać się wytycznych
  • Czy warto rozmawiać z pacjentem o jego emocjach? Jak to robić? A na co uważać?
  • Techniki zarządzania stresem, które można zastosować we wsparciu pacjenta w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
  • Case study – studium przypadku pacjenta z otyłością
 
Wykład

mgr Emilia Cesarek-Ejzemberg

8

Dieta ketogenna – gdzie leży prawda? Najnowsze doniesienia, modele i role w wybranych jednostkach chorobowych.

  • Czy dieta ketogenna odchudza? Relacja pomiędzy ujemnym stanem ketozy a deficytem kalorycznym.
  • Dieta ketogenna i jej skuteczności w procesie utraty masy ciała lub względem diety konwencjonalnej lub niskotłuszczowej.
  • Śródziemnomorska dieta ketogeniczna: wady, zalety oraz analiza porównawcza z tradycyjną dietą ketogeniczną.
  • Ketoza żywieniowa w leczeniu chorób towarzyszących otyłości: cukrzycy typu 2, insulinooporności, nadciśnieniu tętniczym.
  • Dieta ketogenna a podwyższony lipidogram: czy długotrwałe przebywanie w ujemnym stanie ketozy jest zdrowe dla organizmu?
 
Wykład

mgr Katarzyna Błażejewska-Stuhr

9

Kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA czy DHA

  • Wprowadzenie do tematu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wyróżnienie kwasów omega-3 i wyjaśnienie różnic w budowie kwasów ALA, EPA i DHA
  • Co łączy kwasy EPA i DHA (źródło występowania, działanie).
  • Omówienie roli kwasów EPA (głównie działanie przeciwzapalne, wpływa na choroby serca i odporność).
  • Omówienie roli kwasów DHA (działanie w obrębie układu nerwowego, wpływa na funkcje poznawcze u dzieci i dorosłych, wsparcie oczu).
  • Omówienie pochodzenia kwasów EPA i DHA, wskazane dawkowanie i zalecenia dotyczące spożycia w zależności od płci, wieku, stanu zdrowia.
 
Wykład

Klara Głaz

10

Dokumentacja potencjału terapeutycznego pycnogenolu we wsparciu funkcji śródbłonka oraz profilaktyki naczyniowej.

  • Mechanizmy działania pycnogenolu i obszary działania wspierającego w organizmie.
  • Wpływ pycnogenolu na wsparcie wydolności układu krążenia i profilaktyki naczyniowej u pacjentów z otyłością.
  • Przybliżenie obszarów badań nad możliwościami wykorzystania pycnogenolu w praktyce specjalisty.
  • Wskazówki stosowania na podstawie dokumentacji naukowej.
 
Wykład

dr inż. Katarzyna Okręglicka

11

Niecukrowe substancje słodzące według WHO: pomocne czy szkodliwe? Wyzwanie opracowania zaleceń spożycia.

  • Czym są niecukrowe substancje słodzące (NSS)?
  • Jakie są nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące niecukrowych substancji słodzących?
  • Jakie są kontrowersje wobec nowych wytycznych WHO?
  • Kto może skorzystać z ich stosowania w diecie?
 
Wykład

dr n. med. Alina Niezgódka-Klósak

12

Składniki mineralne we wparciu leczenia otyłości.

  • Składniki mineralne z punktu widzenia leczenia otyłości.
  • Najlepsze sposoby dostarczania składników mineralnych do organizmu pod względem stopnia wchłanialności.
  • Wody mineralne - jakie warto wybierać oraz dlaczego istotny jest stopień zmineralizowania.

Podczas konferencji czekają na Ciebie:

Warsztaty oparte na konkretnych case-studies analizowanych na żywo przez eksperta
Merytoryczne prelekcje zakończone sesją Q&A
Praktyczne narzędzia do wykorzystania w codziennej pracy:
  • Workbook
  • e-Booklet
  • oraz NOWOŚĆ! Casebook Extra zawierający kompleksowo opisane przypadki pacjentów gabinetu dietetycznego!

Opinie uczestników

Obejrzyjcie nasz film z opiniami uczestników poprzedniej edycji, aby przekonać się, dlaczego warto wziąć udział w tegorocznej konferencji. Ten inspirujący materiał z pewnością zachęci Was do dołączenia do nas!

Nie przegapcie tej niepowtarzalnej szansy na rozwój zawodowy i osobisty w gronie najlepszych specjalistów z branży!

Uwaga: wszystkie te atrakcje dostępne są wyłącznie w wersji stacjonarnej konferencji.

Tylko podczas konferencji warsztatowej:

 
  • Otrzymasz niezbędne w pracy dietetyka narzędzia i wskazówki od ekspertów dietoterapii oraz zapoznasz się z ich perspektywą leczenia chorób dietozależnych.
  • Wspólnie z prelegentami ułożysz plany dietetyczne dla pacjentów z chorobami współistniejącymi, które potem wykorzystasz w swoim gabinecie.
  • Wykonując praktyczne ćwiczenia i analizując studia przypadków oraz układając strategie żywieniowe na kartach pracy, rozwiniesz swoje umiejętności – nauczysz się na prawdziwych przypadkach, jak postępować w trudnych sytuacjach klinicznych, kiedy zalecenia wzajemnie się wykluczają lub są trudne w realizacji.
  • Otrzymasz odpowiedzi, jak skonstruować długofalowy plan dietetyczny dla pacjentów zmagających się z otyłością i chorobami współistniejącymi, m. in. z SIBO, IBS, MALFD, cukrzycą typu 2, insulinoopornością, schorzeniami układu ruchu oraz dla pacjentów po zabiegach bariatrycznych.

PRAKTYCZNE NARZĘDZIA W TWOICH RĘKACH!

Dla Ciebie i Twoich Pacjentów przygotowaliśmy narzędzia dietetyczne:
1. Workbook, który wykorzystasz w pracy z pacjentem:
Szczegółowe opisy jednostek chorobowych
Checklisty pytań do wywiadu żywieniowo-zdrowotnego, przy konkretnym zaburzeniu
Scenariusze rozmów z pacjentami, dla skutecznej komunikacji
Schematy postępowania w konkretnych jednostkach chorobowych
2. e-Booklet, który możesz wysłać mailowo swojemu pacjentowi:
Infografiki i materiały edukacyjne dla pacjentów
Lista zaleceń i przeciwwskazań w poszczególnych jednostkach chorobowych
Tabele produktów zalecanych, umiarkowanie zalecanych i niezalecanych
Przykładowy jadłospis z uwzględnieniem wskazań dla pacjenta
3. Casebook Extra, zawierający dokładne opisy przypadków i postępowania dietetycznego:
Wywiad żywieniowy z pacjentem
Lista wyników badań
Zalecenia dietetyczne i przykładowy jadłospis
Wskazówki dla dietetyka
4. Karty pracy do każdego warsztatu:
Praca na case studies
Praktyczne zadania do wykonania
Układanie planów żywieniowych i zaleceń suplementacji
Możliwość konsultacji odpowiedzi z ekspertami

Jako uczestnik tej Konferencji:

Rozwiążesz pod okiem ekspertów najtrudniejsze przypadki dietetyczne

Poprzez warsztaty, studia przypadków i praktyczne ćwiczenia, będziesz miał możliwość bezpośredniego stosowania zdobytej wiedzy w praktyce. Nauczysz się technik diagnozowania, planowania terapii żywieniowej i dostosowywania jej do indywidualnych potrzeb pacjentów.

Zaktualizujesz wiedzę i udoskonalisz swoją praktykę

Konferencja zapewni Ci aktualizację wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, dostarczy nowych narzędzi i technik, które zastosujesz w swoim gabinecie. Jako uczestnik będziesz miał szansę poszerzyć swoje umiejętności i podnieść jakość świadczonych usług dietetycznych.

Zmotywujesz się i zainspirujesz

Konferencja ma na celu dostarczenie uczestnikom inspiracji i motywacji do dalszego rozwoju zawodowego. Poprzez prezentację sukcesów i studiów przypadków, jako uczestnik zyskasz dodatkową motywację do podejmowania trudnych wyzwań w swojej praktyce i osiągania lepszych wyników terapeutycznych.

Zdobędziesz certyfikat

Uczestnicy otrzymają elektroniczny certyfikat ukończenia konferencji, który potwierdzi udział i zdobytą wiedzę. Jest to wartościowe wyróżnienie, które może być dodatkowym atutem w Twojej karierze zawodowej.

Otrzymasz materiały szkoleniowe

Uczestnicy otrzymają dostęp do materiałów szkoleniowych, prezentacji i innych zasobów, które mogą wykorzystać jako wsparcie w swojej praktyce zawodowej.

WEŹ UDZIAŁ

Ostatnie dni na zapisy, dołącz do nas stacjonarnie lub online »
0dni
0godz.
0min.
0sek.
BILET NA KONFERENCJĘ
STACJONARNĄ BASIC
  • udział w wykładach i warsztatach
  • drukowany Workbook i Casebook Extra
  • e-Booklet
  zł netto (  zł brutto)
  zł netto (  zł brutto)
 
KUP BILET
BILET NA KONFERENCJĘ
STACJONARNĄ PREMIUM
  • udział w wykładach i warsztatach
  • drukowany Workbook i Casebook Extra
  • e-Booklet
  • 2 kursy w prezencie
539,00 zł netto (662,97 zł brutto)
999,00 zł netto (1228,77 zł brutto)
Najniższa cena z 30 dni przed promocją: 999,00 zł netto
KUP BILET
BILET NA KONFERENCJĘ
ONLINE BASIC
  • udział w wykładach i warsztatach
  • e-Booklet
  zł netto (  zł brutto)
  zł netto (  zł brutto)
 
KUP BILET
BILET NA KONFERENCJĘ
ONLINE PREMIUM
  • udział w wykładach i warsztatach
  • e-Booklet
  • 2 kursy w prezencie
539,00 zł netto (662,97 zł brutto)
999,00 zł netto (1228,77 zł brutto)
Najniższa cena z 30 dni przed promocją: 999,00 zł netto
KUP BILET

Zobacz, jak było podczas poprzednich edycji

ZAUFAJ NASZEMU DOŚWIADCZENIU I WIEDZY

Nasza działalność przez lata rozwijała się podążając za trendami rynku oraz potrzebami klientów. Wydawane przez nas tytuły są cenione przez szerokie grono specjalistów. Wśród naszych czasopism i portali znajdziesz między innymi: Food Forum, Gastroenterologia, czy Forum Pediatrii Praktycznej.

Hotel Novotel Warszawa Airport
1 Sierpnia 1, 02-134 Warszawa

PARTNERZY

 

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

Jeśli na stronie nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie możesz się z nami skontaktować bezpośrednio.
Skontaktuj się z nami, a nasz zespół chętnie pomoże rozwiać Twoje wątpliwości.

KONTAKT MERYTORYCZNY

Julia Wójcicka
julia.wojcicka@forum-media.pl

KONTAKT DLA PARTNERÓW

Mariola Zmitrowicz
mariola.zmitrowicz@forum-media.pl
+48 607 563 894
Redaktor naczelna

KONTAKT DLA PARTNERÓW

Dominika Dickahrdt
dominika.dickahrdt@forum-media.pl
+48 502 237 926

BIURO OBSŁUGI KLIENTA
ORGANIZATOR:
Forum Media Sp. z o.o.
ul. Polska 13
60-595 Poznań
REGON: 631046924
NIP: 781-15-51-223

BIURO OBSŁUGI KLIENTA
tel: 61 66 55 800
tel kom: 781 153 769

Godziny pracy:
pon. - pt. 08:00 - 16:00

100% merytoryki i praktyki – wskazujemy skuteczne zalecenia dietetyczne, omawiamy strategie terapeutyczne i metody leczenia, wykorzystywane przez specjalistów i ekspertów branży dietetycznej i medycznej – omawiamy metody tylko potwierdzone w praktyce, które rzeczywiście pojawiają się w gabinetach specjalistów.

Podczas naszych wydarzeń prowadzimy praktyczne wykłady z ekspertami, dotyczące aktualnych problemów terapeutycznych, ich profilaktyki i leczenia, dzięki temu podejmujemy tylko najważniejsze dla Państwa zagadnienia.

Stawiamy na wykładowców z wiedzą merytoryczną i doświadczeniem. Wyselekcjonowane grono prelegentów, za którymi stoją konkretne sukcesy terapeutyczne, podzieli się swoim doświadczeniem i wskazuje rozwiązania, które stosują w codziennej praktyce zawodowej.

Dzięki unikalnej i praktycznej formule łączącej merytoryczne wykłady z praktycznymi warsztatami będziesz potrafił zastosować wiedzę pozyskaną podczas naszego wydarzenia w codziennym życiu i praktyce zawodowej.