KONGRES FOOD FORUM 2021

DIETOTERAPIA W CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH I ENDOKRYNOLOGICZNYCH

ŻYWIENIE | PROBIOTYKOTERAPIA | SUPLEMENTACJA
 
29-30 MAJA 2021
ONLINE
ONLINE
CERTYFIKAT
NAGRANIA WYKŁADÓW
PREZENTACJE DO POBRANIA
Kongres Food Forum to coroczne spotkanie specjalistów branży dietetycznej, medycznej i żywieniowej, na którym przekładamy wiedzę i najnowsze doniesienia na praktyczne wskazówki i zalecenia.

Promocja zakończy się za:

0dni
 
0godz.
 
0min.
 
0sek.

Co zyskujesz?

 
 

Poznasz najważniejsze i najnowsze doniesienia ze świata nauki. Nauczymy Cię jak korzystać z nich w praktyce z pacjentami w Twoim gabinecie

Zanim jednak sięgniemy po praktyczne wskazówki, uszeregujemy potwierdzoną naukowo wiedzę i omówimy najnowsze doniesienia. Doświadczenie pokazuje, że w dietetyce popularyzowane są różne mity żywieniowe, które utrudniają odnalezienie faktów w chaosie informacji.

Z naszymi ekspertami zrozumiesz, na jakie kwestie zdrowotne powinieneś zwrócić uwagę, by planując dietoterapię maksymalizować efekt terapeutyczny.

 
 
 
 

Zdobędziesz szeroką wiedzę na temat możliwości terapii chorób dietozależnych

Biorąc udział w Kongresie zyskasz kompleksową wiedzę na temat tworzenia zaleceń dietoterapii, suplementacji i probiotykoterapii w chorobach cywilizacyjnych i endokrynologicznych.

Zrozumiesz zastosowanie poszczególnych metod terapii, nauczysz się mądrze dobierać zalecenia do przypadku (w zależności od schorzenia i dolegliwości), poznasz różnice w proponowanych przez naukę i specjalistów strategiach żywieniowych.

 
 

Poznasz perspektywę specjalistów różnych dziedzin nauki oraz pozostałych uczestników

Kongres online został zaprojektowany w taki sposób, by dać przestrzeń na rozmowę o przypadkach uczestników.

Podczas spotkania przez cały czas aktywny będzie czat, na którym udzielać się będą eksperci i pozostali uczestnicy.

Będzie to niespotykana okazja uzyskania opinii i porady eksperta w interesującym Ciebie temacie, bądź skonsultowania konkretnego przypadku.

W trakcie wykładów zachęcamy do zadawania pytań, szukania inspiracji i wskazówek w rozmowie z innymi uczestnikami.

Gwarantujemy, że ten dzień zleci Ci szybko i produktywnie!

 

Po Kongresie otrzymasz

Po Kongresie wręczymy Ci pakiet materiałów edukacyjnych oraz nagrań, do których będziesz mógł wrócić by powtórzyć najważniejsze informacje.

  • Imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie 2021
  • Dostęp do nagrań z wykładów
  • Prezentacje do pobrania w formie PDF

Opinie

"Organizacja - sposób zorganizowania od strony multimedialnej, rewelacyjny; poziom merytoryczny wykładów na bardzo wysokim poziomie. Jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w tym wydarzeniu i bardzo polecam każdemu taką formę wydarzeń."

Dominika, dietetyk

"Harmonogram i organizacja, konferencja zrobiona "z głową". Jako pasjonat zdowego odżywniania i jego wpływu na nasz organizm mogłem uzupełnić i uporządkować swoją wiedzę. Chętnie dołącze do przyszłych wydarzeń. Bardzo pozytywne doświadczenie."

Emil, pasjonat zdowego trybu życia

"Miła atmosfera, dobra organizacja, goście specjalni, których naprawdę warto posłuchać. Najmocniejszą stroną konferencji były dobrze i ciekawie przygotowane wykłady oparte na artykułach naukowych. Wiedzę, którą zdobyłam od razu mogłam wykorzystać w mojej codziennej pracy."

Aneta, dietetyk

Na Kongresie wystąpią:

prof. dr hab. n. med. EWA STACHOWSKA
ZOBACZ ZAPROSZENIE
prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
prof. dr hab. n. med.
TOMASZ BANASIEWICZ
prof. dr hab. n. med. LUCYNA OSTROWSKA
dr n. o zdr.
DOMINIKA GIER
dr inż.
KATARZYNA KOWALCZE
dr n. med. MAGDALENA CUBAŁA-KUCHARSKA
dr n. med. PAWEŁ RAJEWSKI, prof. WSNoZ
KOLEJNI PRELEGENCI JUŻ WKRÓTCE!

PROGRAM KONGRESU

WYKŁAD 1: Mity, domniemania i nowe fakty dotyczące dietoterapii i leczenia otyłości

Prowadząca: prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska
  • Znaczne i szybkie zmniejszanie masy ciała vs. powolne, stopniowe chudnięcie – wpływ na długoterminowe wyniki pod względem ostatecznie uzyskanej redukcji masy ciała
  • Czy otyłość należy traktować jak chorobę przewlekłą, z momentami remisji i nawrotami?
  • Utrzymanie zmniejszonej masy ciała po operacji bariatrycznej lub farmakoterapii otyłości – o co należy zadbać?
  • Najnowsze i przełomowe doniesienia w zakresie farmakoterapii i leczenia otyłości

WYKŁAD 2: Żywienie w zaburzeniach osi mózgowo jelitowej

Prowadząca: prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
  • Jakie interakcje i zależności zachodzą pomiędzy mikrobiotą a mózgiem i jak wzajemnie mogą wpływać na swój dobrostan?
  • Czy bakterie mogą produkować hormony i neuroprzekaźniki, które zmieniają pracę mózgu?
  • Jakie mamy możliwości i korzyści z zastosowania probiotyków w zaburzeniach psychicznych, neurodegeneracyjnych i neurorozwojowych?
  • Które bakterie mogą pomóc osłabić tempo spadku funkcji poznawczych w wyniku starzenia?
  • Zasady diety prebiotycznej, poprawiającej skład mikrobiomu

WYKŁAD 3: Poprawa funkcji detoksyfikacyjnych wątroby w praktyce – komu, jak i dlaczego warto?

Prowadząca: dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
  • Epidemiologicznie o chorobach wątroby – czy ignorujemy rosnące zagrożenie?
  • Dbanie o hepatocyty na co dzień – jakie czynniki żywieniowe i środowiskowe obciążają wątrobę? Funkcje wątroby jako najważniejszego organu detoksyfikacji organizmu.
  • Czy profilaktyczne dbanie o wątrobę jest wskazane – w jakich przypadkach konieczne?
  • Najczęstsze schorzenia wątroby w gabinecie polskiego dietetyka i lekarza – objawy, diagnostyka oraz zalecane postępowanie żywieniowe i suplementacyjne

WYKŁAD 4: Mikrobiom jelitowy a otyłość - rola probiotyków i prebiotyków w profilaktyce i leczeniu otyłości

dr n. med. Paweł Rajewski, prof. WSNoZ
Prowadzący: dr n. med. Paweł Rajewski, prof. WSNoZ
  • Mikrobiom jelitowy i jego rola w patogenezie otyłości.
  • Pro- i prebiotyki i ich wpływ na przebudowę/ odbudowę zaburzonej flory jelitowej
  • Czy powinno się suplementować pro-i prebiotyki w profilaktyce i leczeniu otyłości?.
  • Jeśli tak, to kto? jakie szczepy? w jakich dawkach? i dlaczego? powinien suplementować pro-i prebiotyki.

WYKŁAD 5: Przegląd najnowszych doniesień w gastroenterologii - co nowego wiemy o diecie w IBD (Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit) oraz IBS (Zespole jelita drażliwego)?

prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
Prowadzący: prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
  • Czy pacjent w remisji może jeść co chce? Czynniki środowiskowe wpływające na rozwój i nawroty objawów IBD. Jakie elementy codziennej diety mogą przyczyniać się do rozwoju IBD?
  • Jak przejście COVID wpływa na stan jelit?
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna – nowe doniesienia na temat łączenia tymczasowej eliminacji wybranych pokarmów z częściowym żywieniem parenteralnym - rola dietetyka w procesie terapii
  • Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego okiem praktyka – co działa, co w praktyce bywa zawodne?
  • Aktualna strategia diagnostyczno-lecznicza w IBS

WYKŁAD 6: Błędy i dobre praktyki w dietoterapii chorób tarczycy (niedoczynność, choroba Hashimoto, nadczynność)

Prowadząca: dr inż. Katarzyna Kowalcze
  • Interakcje leków stosowanych w chorobach tarczycy z żywnością – które produkty wpływają negatywnie a które pozytywnie na biodostępność leków?
  • Problem z redukcją masy ciała w chorobie Hashimoto – jakich błędów unikać by efektywnie zmniejszyć masę ciała?
  • Diagnostyka niedoborów witamin i składników mineralnych w chorobach tarczycy – co należy badać i jak przełożyć to na praktyczne zalecenia?
  • Jod, goitrogeny, selen, żelazo – o czym musisz wiedzieć komponując plan diety i suplementacji w chorobach tarczycy?
  • Co zalecać pacjentom z problemami jelitowymi przy chorobach tarczycy – zalecenia żywieniowe i wskazana probiotykoterapia

WYKŁAD 7:  Dysbioza jelitowa jako przyczyna chorób przewlekłych

Prowadząca: dr n. o zdr. Dominika Gier
  • Celowana probiotykoterapia w leczeniu chronicznych zaparć
  • IBS czyli zespół jelita drażliwego – zalecane szczepy probiotyczne w zależności od postaci IBS
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – szczepy łagodzące stany zapalne jelit
  • Immunomodulacyjne działanie probiotyków
  • Atopowe zapalenie skóry – rola probiotykoterapii w okresie perinatalnym i postnatalnym

WYKŁAD 8: Zaburzenia płodności, geny i dieta – zastosowanie badań nutrigenetycznych w okresie prekoncepcyjnym

  • W jaki sposób zmienność genetyczna zmienia odpowiedź na składniki pokarmowe?
  • Jak informacje o genach mogą pomóc wykorzystać potencjał diety w celu zoptymalizowania męskiej i żeńskiej płodności
  • Które zaburzenia płodności zależą od prawidłowego żywienia?
  • Porównanie skuteczności diety dla płodności vs. diety dla płodności opartej o badania nutrigenetyczne
*Program konferencji może ulec zmianie

WEŹ UDZIAŁ
PRZEDSPRZEDAŻ BILETÓW JUŻ TRWA!!

Promocyjna cena tylko 22 kwietnia 2021 r. do godziny 12:00.
PAKIET BASIC
179 zł netto
zamiast 599 zł netto
W CENIE BILETU OTRZYMASZ:
  • dostęp do Kongresu online (strefa prelekcji i strefa targowa)
  • dostęp do nagrań z wykładów
  • dostęp do prezentacji (w formie PDF do pobrania)
  • imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie wysłany pocztą
PAKIET PREMIUM
349 zł netto
zamiast 799 zł netto
W CENIE BILETU OTRZYMASZ:
  • dostęp do Kongresu online (strefa prelekcji i strefa targowa)
  • dostęp do nagrań z wykładów
  • dostęp do prezentacji (w formie PDF do pobrania)
  • imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie wysłany pocztą
  • dostęp do kursu online: Insulinooporność – postępowanie terapeutyczne i żywieniowe w oporności na insulinę o wartości 122,71 zł netto
  • dostęp do kursu online: Praca nad realizacją celów, zmianą nawyków oraz stresem u pacjenta, z perspektywy psychodietetycznej o wartości 122,71 netto
PAKIET SUPERPREMIUM
399 zł netto
zamiast 899 zł netto
W CENIE BILETU OTRZYMASZ:
  • dostęp do Kongresu online (strefa prelekcji i strefa targowa)
  • dostęp do nagrań z wykładów
  • dostęp do prezentacji (w formie PDF do pobrania)
  • imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie wysłany pocztą
  • dostęp do kursu online: Insulinooporność – postępowanie terapeutyczne i żywieniowe w oporności na insulinę o wartości 122,71 zł netto
  • dostęp do kursu online: Praca nad realizacją celów, zmianą nawyków oraz stresem u pacjenta, z perspektywy psychodietetycznej o wartości 122,71 netto
  • E-book: Diagnostyka dla dietetyka o wartości 99 zł netto

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

KONTAKT DLA UCZESTNIKÓW
Katarzyna Bąk
+48 698 661 713
Project Manager
Anna Waberska
+48 502 238 021
Redaktor naczelna
KONTAKT DLA PARTNERÓW
Mariola Zmitrowicz
+48 607 563 894
Szef redakcji
Roland Paprzycki
+48 502 237 938
Specjalista ds. sprzedaży
Małgorzata Szadkowska
+48 536 789 854
Brand Manager
ORGANIZATOR:
Forum Media Sp. z o.o.
ul. Polska 13
60-595 Poznań
REGON: 631046924
NIP: 781-15-51-223