DIETOTERAPIA W CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH I ENDOKRYNOLOGICZNYCH




Promocja zakończy się za:
Co zyskujesz?
Poznasz najważniejsze i najnowsze doniesienia ze świata nauki. Nauczymy Cię jak korzystać z nich w praktyce z pacjentami w Twoim gabinecie
Zanim jednak sięgniemy po praktyczne wskazówki, uszeregujemy potwierdzoną naukowo wiedzę i omówimy najnowsze doniesienia. Doświadczenie pokazuje, że w dietetyce popularyzowane są różne mity żywieniowe, które utrudniają odnalezienie faktów w chaosie informacji.
Z naszymi ekspertami zrozumiesz, na jakie kwestie zdrowotne powinieneś zwrócić uwagę, by planując dietoterapię maksymalizować efekt terapeutyczny.


Zdobędziesz szeroką wiedzę na temat możliwości terapii chorób dietozależnych
Biorąc udział w Kongresie zyskasz kompleksową wiedzę na temat tworzenia zaleceń dietoterapii, suplementacji i probiotykoterapii w chorobach cywilizacyjnych i endokrynologicznych.
Zrozumiesz zastosowanie poszczególnych metod terapii, nauczysz się mądrze dobierać zalecenia do przypadku (w zależności od schorzenia i dolegliwości), poznasz różnice w proponowanych przez naukę i specjalistów strategiach żywieniowych.
Poznasz perspektywę specjalistów różnych dziedzin nauki oraz pozostałych uczestników
Kongres online został zaprojektowany w taki sposób, by dać przestrzeń na rozmowę o przypadkach uczestników.
Podczas spotkania przez cały czas aktywny będzie czat, na którym udzielać się będą eksperci i pozostali uczestnicy.
Będzie to niespotykana okazja uzyskania opinii i porady eksperta w interesującym Ciebie temacie, bądź skonsultowania konkretnego przypadku.
W trakcie wykładów zachęcamy do zadawania pytań, szukania inspiracji i wskazówek w rozmowie z innymi uczestnikami.
Gwarantujemy, że ten dzień zleci Ci szybko i produktywnie!

Po Kongresie otrzymasz
Po Kongresie wręczymy Ci pakiet materiałów edukacyjnych oraz nagrań, do których będziesz mógł wrócić by powtórzyć najważniejsze informacje.

- Imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie 2021
- Dostęp do nagrań z wykładów
- Prezentacje do pobrania w formie PDF
Opinie

Dominika, dietetyk

Emil, pasjonat zdowego trybu życia

Aneta, dietetyk
Na Kongresie wystąpią:


TOMASZ BANASIEWICZ

DOMINIKA GIER

KATARZYNA KOWALCZE



PROGRAM KONGRESU
WYKŁAD 1: Mity, domniemania i nowe fakty dotyczące dietoterapii i leczenia otyłości

- Znaczne i szybkie zmniejszanie masy ciała vs. powolne, stopniowe chudnięcie – wpływ na długoterminowe wyniki pod względem ostatecznie uzyskanej redukcji masy ciała
- Czy otyłość należy traktować jak chorobę przewlekłą, z momentami remisji i nawrotami?
- Utrzymanie zmniejszonej masy ciała po operacji bariatrycznej lub farmakoterapii otyłości – o co należy zadbać?
- Najnowsze i przełomowe doniesienia w zakresie farmakoterapii i leczenia otyłości
WYKŁAD 2: Żywienie w zaburzeniach osi mózgowo jelitowej

- Jakie interakcje i zależności zachodzą pomiędzy mikrobiotą a mózgiem i jak wzajemnie mogą wpływać na swój dobrostan?
- Czy bakterie mogą produkować hormony i neuroprzekaźniki, które zmieniają pracę mózgu?
- Jakie mamy możliwości i korzyści z zastosowania probiotyków w zaburzeniach psychicznych, neurodegeneracyjnych i neurorozwojowych?
- Które bakterie mogą pomóc osłabić tempo spadku funkcji poznawczych w wyniku starzenia?
- Zasady diety prebiotycznej, poprawiającej skład mikrobiomu
WYKŁAD 3: Poprawa funkcji detoksyfikacyjnych wątroby w praktyce – komu, jak i dlaczego warto?

- Epidemiologicznie o chorobach wątroby – czy ignorujemy rosnące zagrożenie?
- Dbanie o hepatocyty na co dzień – jakie czynniki żywieniowe i środowiskowe obciążają wątrobę? Funkcje wątroby jako najważniejszego organu detoksyfikacji organizmu.
- Czy profilaktyczne dbanie o wątrobę jest wskazane – w jakich przypadkach konieczne?
- Najczęstsze schorzenia wątroby w gabinecie polskiego dietetyka i lekarza – objawy, diagnostyka oraz zalecane postępowanie żywieniowe i suplementacyjne
WYKŁAD 4: Mikrobiom jelitowy a otyłość - rola probiotyków i prebiotyków w profilaktyce i leczeniu otyłości

- Mikrobiom jelitowy i jego rola w patogenezie otyłości.
- Pro- i prebiotyki i ich wpływ na przebudowę/ odbudowę zaburzonej flory jelitowej
- Czy powinno się suplementować pro-i prebiotyki w profilaktyce i leczeniu otyłości?.
- Jeśli tak, to kto? jakie szczepy? w jakich dawkach? i dlaczego? powinien suplementować pro-i prebiotyki.
WYKŁAD 5: Przegląd najnowszych doniesień w gastroenterologii - co nowego wiemy o diecie w IBD (Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit) oraz IBS (Zespole jelita drażliwego)?

- Czy pacjent w remisji może jeść co chce? Czynniki środowiskowe wpływające na rozwój i nawroty objawów IBD. Jakie elementy codziennej diety mogą przyczyniać się do rozwoju IBD?
- Jak przejście COVID wpływa na stan jelit?
- Choroba Leśniowskiego-Crohna – nowe doniesienia na temat łączenia tymczasowej eliminacji wybranych pokarmów z częściowym żywieniem parenteralnym - rola dietetyka w procesie terapii
- Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego okiem praktyka – co działa, co w praktyce bywa zawodne?
- Aktualna strategia diagnostyczno-lecznicza w IBS
WYKŁAD 6: Błędy i dobre praktyki w dietoterapii chorób tarczycy (niedoczynność, choroba Hashimoto, nadczynność)

- Interakcje leków stosowanych w chorobach tarczycy z żywnością – które produkty wpływają negatywnie a które pozytywnie na biodostępność leków?
- Problem z redukcją masy ciała w chorobie Hashimoto – jakich błędów unikać by efektywnie zmniejszyć masę ciała?
- Diagnostyka niedoborów witamin i składników mineralnych w chorobach tarczycy – co należy badać i jak przełożyć to na praktyczne zalecenia?
- Jod, goitrogeny, selen, żelazo – o czym musisz wiedzieć komponując plan diety i suplementacji w chorobach tarczycy?
- Co zalecać pacjentom z problemami jelitowymi przy chorobach tarczycy – zalecenia żywieniowe i wskazana probiotykoterapia
WYKŁAD 7: Dysbioza jelitowa jako przyczyna chorób przewlekłych
- Celowana probiotykoterapia w leczeniu chronicznych zaparć
- IBS czyli zespół jelita drażliwego – zalecane szczepy probiotyczne w zależności od postaci IBS
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – szczepy łagodzące stany zapalne jelit
- Immunomodulacyjne działanie probiotyków
- Atopowe zapalenie skóry – rola probiotykoterapii w okresie perinatalnym i postnatalnym
WYKŁAD 8: Zaburzenia płodności, geny i dieta – zastosowanie badań nutrigenetycznych w okresie prekoncepcyjnym
- W jaki sposób zmienność genetyczna zmienia odpowiedź na składniki pokarmowe?
- Jak informacje o genach mogą pomóc wykorzystać potencjał diety w celu zoptymalizowania męskiej i żeńskiej płodności
- Które zaburzenia płodności zależą od prawidłowego żywienia?
- Porównanie skuteczności diety dla płodności vs. diety dla płodności opartej o badania nutrigenetyczne
WEŹ UDZIAŁ
PRZEDSPRZEDAŻ BILETÓW JUŻ TRWA!!
- dostęp do Kongresu online (strefa prelekcji i strefa targowa)
- dostęp do nagrań z wykładów
- dostęp do prezentacji (w formie PDF do pobrania)
- imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie wysłany pocztą
- dostęp do Kongresu online (strefa prelekcji i strefa targowa)
- dostęp do nagrań z wykładów
- dostęp do prezentacji (w formie PDF do pobrania)
- imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie wysłany pocztą
- dostęp do kursu online: Insulinooporność – postępowanie terapeutyczne i żywieniowe w oporności na insulinę o wartości 122,71 zł netto
- dostęp do kursu online: Praca nad realizacją celów, zmianą nawyków oraz stresem u pacjenta, z perspektywy psychodietetycznej o wartości 122,71 netto

- dostęp do Kongresu online (strefa prelekcji i strefa targowa)
- dostęp do nagrań z wykładów
- dostęp do prezentacji (w formie PDF do pobrania)
- imienny, drukowany certyfikat potwierdzający udział w Kongresie wysłany pocztą
- dostęp do kursu online: Insulinooporność – postępowanie terapeutyczne i żywieniowe w oporności na insulinę o wartości 122,71 zł netto
- dostęp do kursu online: Praca nad realizacją celów, zmianą nawyków oraz stresem u pacjenta, z perspektywy psychodietetycznej o wartości 122,71 netto
- E-book: Diagnostyka dla dietetyka o wartości 99 zł netto
Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:





ul. Polska 13
60-595 Poznań
REGON: 631046924
NIP: 781-15-51-223